Pharmapromo Kft.

huen

Fogalmak

Spam

Elektronikus formában, legtöbbször email-ben küldött, nagy mennyiségű hirdetés, amelyet a felhasználó hozzájárulása nélkül kap. A spam fölöslegesen foglalja a felhasználó tárhelyét, emellett törlése időigényes. A spamek akár milliós nagyságrendben is kiküldhetők, általában megtévesztő címűek. Veszélyt is jelenhetnek, hiszen előfordul, hogy a kiküldők célja a felhasználó személyes adatainak, banki azonosítóinak megismerése.

Hírlevél

A hírlevél egy elektronikusan formában terjesztett, rendszeresen megjelenő publikáció. A hírlevél általában egy, a hírlevélre feliratkozó felhasználót érdeklő témáról szól. Mint ahogy az e-mail általában elfogadottabbá vált a hagyományos levelezéssel szemben, a hírlevél is igen hamar népszerű tájékoztatási forma lett. A szolgáltató számára hatékony tájékoztatási mód a hírlevél, amely egyszerre sok felhasználóhoz juttatható el. Fontos kiemelni, hogy hírlevél kizárólag annak küldhető, aki ezt előzőleg engedélyezte. A hozzájárulás nélkül elküldött reklámanyagok spam-nek minősülnek.

Pop-up

Az előugró ablak vagy popup, pop-up a különböző számítógépes programokban felugró ablakok közös elnevezése. Legismertebb formái a böngészőkben felugró ablakok, melyekben rendszerint reklámok jelennek meg. Több program létezik, amely a popupokat blokkolja. A popupok helyes alkalmazásával könnyen irányíthatók a látogatók. Nem véletlen, hogy az online marketinggel foglalkozó cégek honlapján általában megtalálhatók ezek az eszközök.

Link

A hiperhivatkozás, más néven link a hasonló témájú információkat köti össze az online felületeken. Ez az összekötő eszköz vonatkozhat szöveges, vagy egyéb online tartalmakra (videókra, képekre). Hasznos a linkek használata olyankor is, ha egy adott internetes tartalomhoz sok helyről származó információ kapcsolódik. A linkek általában elkülönülnek szövegkörnyezetüktől, formailag érdemes kiemelni őket.

Banner

A banner online felületen megjelentetett hirdetés. Ez általában egy 468×60-as, vagy egy 120×240-es méretű, minél inkább figyelemfelkeltő, színes reklám, amely egy linket foglal magába. Így a bannerre kattintva megjeleníthető az adott esetben reklámozott terméket, szolgáltatást bemutató online tartalom.

RSS csatorna

Egyes honlapok, így blogok, különböző portálok friss tartalmának rövid összefoglalóit sűríti az RSS, amely segítségével terjeszthetőek az újonnan felkerült cikkek, bejegyzések. A hagyományos hírlevéltől interaktívabb megoldás, hiszen a felhasználó maga iratkozhat fel különböző RSS-csatornákra, így előre meghatározhatja, milyen forrásból szeretne friss tartalmat, híreket kapni. Az RSS használata kényelmes a felhasználó számára, hiszen ily módon akár több száz honlap híreit is összegyűjtheti és kezelheti egyetlen felületen. Az RSS-csatornák megjeleníthetők weboldalakon, illetve léteznek erre külön kifejlesztett programok is.

Homepage

Kezdőoldal, egy weboldal bevezető oldala és általában tartalomjegyzéke, ahonnan a portál szinte bármelyik részére eljuthatunk. A homepage általában az az oldal, ami egy domain név beírásakor megjelenik.

IP-cím

Az IP-cím (Internet Protocol-cím) egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az egymással kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Minden, az internetre kapcsolt számítógépnek van IP-címe.

Az internetet használó számítógépek minden tranzakció során megadják IP-címüket, amely segítségével elvileg be lehet azonosítani az adott gép helyét és tulajdonosát, illetve egy adott géppel végzett tevékenységekről sok információt lehet gyűjteni. Az IP-cím számos országban, többek között Magyarországon is személyes adatnak számít.

Domain név

Az internethez csatlakozó computerek, illetve az internet helyek azonosító neve. Ezzel az egyedi névvel hivatkozhatunk szolgáltatónk szerverén elhelyezett webhelyekre, illetve online postafiókunkra is. Például: www.webbeteg.hu, [email protected]. A domain név végződése területi elhelyezkedésre vonatkozik. Így például a magyarországi nevek vége „.hu” jelzésű.

URL

Egy weboldal címe, azaz URL azonosítója az adott oldal erőforrásainak, azaz szöveges, képi, egyéb tartalmának szabványszerű címe. Az URL az „Uniform Resource Locator” elnevezés rövidítése.